Pliki cookie na naszej witrynie
Nasza witryna używa plików cookie w celu zapewnienia, że dajemy Ci najlepszą satysfakcję przeglądania.
Kontynuując przeglądanie naszej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie.

 
Więcej Informacji
Penetrator do badania tekstury

Penetratory

Penetratory są najczęściej stosowane do badań penetracji, w celu określenia twardości produktów spożywczych. Badania te są rozpowszechnione i znajdują zastosowanie w przypadku wielu produktów spożywczych.

Wybór odpowiedniego wgłębnika jest ważny:

np. penetratory cylindryczne - ich powierzchnie wytwarzają nacisk, a kanty/powierzchnie obwiednie naprężenia ścinające; kuliste wgłębniki działają w zupełnie inny sposób: na początku badania działają tylko siły pionowe, przy dalszym wgłębianiu dochodzą stopniowo siły poziome.

Firma Zwick Roell oferuje penetratory w najróżniejszych formach, wielkościach i z różnych materiałów, chętnie wykonamy je również na Państwa specjalne życzenie.

Specjalne wgłębniki do badań normatywnych:

  • Badanie wytrzymałości chleba zgodnie z normą AACC74-09 jest badaniem siły wnikania w dwóch cyklach, przy którym cylindryczny wgłębnik komprymuje zdefiniowane kromki chleba do 40%. Wartość CFV (Compression force value) ustalana jest przy ściskaniu do 25%.
  • Twardość żelu wg Blooma (GME Monograph 2005, ISO 9665) jest ustalana przez wielu producentów i przetwórców żelatyny. Twardość Blooma jest masą, jaka wciska cylindryczny wgłębnik ze stałą prędkością na głębokość 4 mm w żelatynę. Metoda ta obejmuje złożoną procedurę przygotowania próbki w specjalnych pojemnikach szklanych Blooma.

Kontakt

Zwick Roell Polska
Tel.  +48 42 662 10 40
E-Mail  biuro@zwick.pl
Skontaktuj się teraz

Zapytanie kontaktowe
Zwrot grzecznościowy*
Kraj*
* Pola wymagane